Thom Artway

Thom Artway igazi zenei polihisztorként tevékenykedik a cseh zenei színtéren; énekes, billentyűs, dobos és basszusgitáros egy személyben. Zenei világában a brit alkotók inspirálta klasszikus hagyományok a modern megoldásokkal alkotnak különleges atmoszférát. Énekes-dalszerzői munkásságát számos elismeréssel jutalmazták már, többek közt a Czech Fresh projekt nyerteseként Európa-szerte több fesztiválon és showcasen megmutathatta tehetségét. Így jutott el Magyarországra is, ahol a Sziget Fesztivál és a Budapest Showcase Hub közönségét is elvarázsolta. Artway legutóbbi All I Know című albuma a Warner Music gondozásában 2018 szeptemberében látott napvilágot.

Will Simms

A francia születésű, Londonban élő szerző-producer első megjelent dala, a Ruben Bonellel közös 4 Ever Happy a spanyol top 10-be jutott, és egy nagy Vodafone reklámban használták fel. Azóta több, az elektronikus tánczenét karibi hatásokkal keverő számot is megjelentetett vendégénekesekkel, a Sharoque duó tagjaként számos remixet jegyez. Dolgozott a dán Nabiha és a brit The Vamps több slágerén, Ayah Marar debütáló albumán, igazán nagy sikereit a K-pop világában aratta. Olyan, Koreán kívül is hatalmas, elkötelezett rajongótáborral bíró zenekaroknak írt dalokat, mint a Girls’ Generation, az SNSD és az EXO.

Február 18 | Koncertterem | 11:00–12:15
Will Simms

Zeneszerző workshop

Margaret Island

A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb zenekar a hazai könnyűzenében: ’Eső’ c. daluk berobbanását követően hamar állandó színfoltjává váltak a hazai kluboknak, fesztiváloknak és rádiós toplistáknak is. ’Egyszer volt’ és ’Bakancslista’ c. albumaikat 2018-ban a harmadik nagylemezük követte, melyen JumoDaddy és Áron Andris ’Apey’ neve is feltűnik Gerendás Péteré és Bródy Jánosé mellett. Ugyanebben az évben a három alapítót Junior Artisjus díjjal tüntették ki. A pozitív és elgondolkodtató üzenetekkel tűzdelt popzenét játszó zenekar díjai és sikerei ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz.

Február 18 | Koncertterem | 16:00–17:00
Margaret Island

Így épül a dal: pop – 60 percben a dalok születéséről

Apey & the Pea

A hazai metal szcéna egyik legkeményebb bandája, az Apey & the Pea egyedi, sötét hangulatú előadásmódjával a klasszikus metal hangzást egy egészen új szintre emeli. A zenekar koncertjeinek hátborzongató atmoszféráját nem csak a magyar, hanem a kelet-európai és a londoni rajongók is tapasztalhatták. A trió eddigi tíz éves pályafutása során több magyar és külföldi elismerést kapott, többek közt egy Fonogram-díjat is a magukénak tudhatnak. Legutóbbi, Hex című lemezükkel Apeyék nem csupán az A38-as lemezbemutatón, de a fesztiválokon és a vidéki turnéhelyszíneken is telthát előtt zúztak. A Hex a metal új generációja előtt nyitotta ki a pokol kapuit.

Február 18 | Koncertterem | 14:45–15:45
Apey & the Pea

így épül a dal – rock

Szakos Krisztián

Szakos Krisztián dalszerző, zenei producer, zenész. 2000-ben megnyerte Ákos Keresem az utam remix-pályázatának fődíját. Azóta dalszerzőként és zenei rendezőként is ismert. Szerzőként dolgozott többek között Kállay Saunders Andrással, Kozma Orsival vagy Pál Dénessel, producerként Caramel vagy a Magna Cum Laude zenekar albumait készítette. Krisztián sokat alkot együtt Rúzsa Magdolnával is. Idei újdonság Magdi két legújabb dala, a Légzés és az Aduász, melyek megalkotásában szintén fontos szerepet játszott. Ezek mellett 10 évig volt Ákos zenekarának tagja, illetve koncertjeinek hangszerelője. Olyan városokban lépett fel, mint Róma, Moszkva vagy Párizs. Kétszer megjárta az Eurovíziós Dalfesztivált Bakuban és Koppenhágában – producerként és szerzőként is. A Gattaca Stúdió nevű saját műhelyében alkot Budapesten.  

Február 18 | Koncertterem | 13:00–14:30
Szakos Krisztián

Dalfaragó 2

Molnár Ferenc Caramel

Molnár Ferenc 1982-ben született Szolnokon, a Caramel becenevet egy gyerekkori ismerőse aggatta rá tinédzserkorában. 2004-ben tört be a magyar zenei köztudatba, amikor a TV2 Megasztár 2. szériájának győztese lett. Több mint 14 év elteltével sikere töretlen, népszerűsége alapján a hazai könnyűzenei előadók, zeneszerzők szűk élmezőnyének tagja. Facebook rajongótábora több mint 400,000 főből áll, dalait 100 milliónál többször töltötték le internetes felületeken. 4 teltházas Aréna koncert, több országos turné, színházi és fesztivál-fellépés fűződik nevéhez. Fonogram- és BRAVO-díjas, ötszörös platinalemezes, többszörös Petőfi TOP40, Mahasz TOP10-es szerző-előadó. 2017-es Caramel 7 című albuma dupla platinalemez lett, 2018-ban pedig elsőként kapta meg az újonnan alapított Máté Péter-díjat a könnyűzene területén végzett kiemelkedő munkásságáért.

Február 19 | Könyvtár | 14:00–15:00
Molnár Ferenc Caramel

Hat dal Caramellel – Zenehallgatás és pódiumbeszélgetés a szerzővel: gyengéd élveboncolás és lélekdonoráció

Harald Hanisch

Ausztria egyik legsikeresebb dalszerző-producere. Meghatározó slágerekkel segítette Christina Stürmer énekesnő pályáját, aki az egész német nyelvterületen (hazája mellett Németországban és Svájcban) az egyik legsikeresebb osztrák énekesnő. Rajta kívül több előadó vitte sikerre dalait: Eva K. Anderson, Florian Scheuba, Doris Golpashin, Tagträumer és mások. A bécsi Zeneakadémia könnyűzenei intézetének tanáraként zeneszerzést és szövegírást is oktat, ezen kívül is számos mesterkurzust tartott már. Az Osztrák Zeneszerzők Szövetségének alelnöke, a pop-rock szakosztály vezetője.

Tóth Péter Benjamin

Dr. Tóth Péter Benjamin jogász és PR kommunikációs szakember, az ARTISJUS Üzleti Transzformációs Főosztályának igazgatója. Nevéhez fűződik az Artisjus 2010-ben megkezdődött kommunikációs stratégiája és annak végrehajtása. Rendszeresen tart előadásokat szerzői jogi témában mind jogász, mind művész hallgatóknak. A Dal+Szerző magazin és blog alapítója.

Február 19 | Könyvtár | 15:30–16:00
Tóth Péter Benjamin

Trükkök csapdájában – A dalszerző karrier jogi buktatói

Ken Chong

A szingapúri zeneszerző-producer egyaránt ír alkalmazott zenét és popdalokat. A szingapúri mandopop-, vagyis mandarin nyelven éneklő sztár, Stefanie Sun számára írt Rainbow Bot című dala (amelyben az énekesnő fiának hangja is hallható)  az Apple Music listájának élmezőnyében szerepelt. Emellett több játékfilmen dolgozott, a horrortól a vígjátékig, valamint olyan tévéadók műsoraihoz írt zenét, mint a National Geographic és a BBC. Reklámzenét is ír, valamint német és amerikai zeneműkiadóknak is dolgozik library music szerzőként. Saját produkciós céget alapított. Több alkalmazott zenei díj nyertese. A brit Bath Spa Egyetemen végzett, a szingapúri FM Pop Music Schoolban már ő oktatja a dalszerzést.

Jónás Vera

Jónás Vera Fonogram- és Junior Artisjus-díjas énekes-dalszerző. Zenei tanulmányait a London Centre of Contemporary Music School-ban végezte, majd lehetőséget kapott az Egyesült Államok One Beat programjában való részvételre. Az énekesnő különleges hangszínére és lágy, de lendületes dallamaira nem csupán a tengerentúlon figyeltek fel; zenekara, a Jónás Vera Experiment első lemeze, a GAME Japánt is meghódította. Vera 2017-ben meghívást kapott az Eurosonic, valamint a dél-koreai Zandari Festára is, itthon pedig a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató döntőse lett. Az énekesnő mikor éppen nem az európai vagy az amerikai színpadokat hódítja meg, akkor filmekhez és reklámokhoz ír zenét.

Bánkúti Dániel

Február 19 | Tetőterem | 17:00–18:00
Bánkúti Dániel

Workflow tippek digitális környezetben, avagy hogyan tehetjük hatékonyabbá a dalszerzési folyamatainkat

Bakonyi Bálint

Február 19 | Tetőterem | 17:00–18:00
Bakonyi Bálint

Workflow tippek digitális környezetben, avagy hogyan tehetjük hatékonyabbá a dalszerzési folyamatainkat

Dés László

Dés László 1974 óta van jelen a magyar zenei életben. Hatalmas zenei tehetséggel és kimeríthetetlen invenciókkal rendelkező zeneszerző és előadóművész. Nevéhez számtalan népszerű dal, dzsesszformáció, színpadi és filmzene fűződik. Dalai, szaxofonjátéka, musicaljei, filmzenéi és kortársdarabjai több mint negyven szerzői lemezen és öt DVD-n hallhatóak, láthatóak. Dés a művészet legkülönbözőbb területein hozott létre maradandót, zeneszerzőként és előadóként egyaránt. Számtalan hazai és nemzetközi szakmai díj és kitüntetés birtokosa. (Kossuth-díj, Liszt Ferenc-díj, Érdemes Művész, Artisjus-díj). Fiatalon a San Sebastian-i, a dunkerque-i és Karlovy Vary-i dzsesszfesztiválokon elnyerte a legjobb szólista díját, és zenekaraival koncertezett Európa és a világ számos országában, fellépéseit méltató kritikák kísérték mindenütt. Leghíresebb munkái a Szerelem első vérig, Nagy utazás, Vigyázz rám, Trió Stendhal, Jazz+Az, Dzsungel Könyve, Valahol Európában, Férfi és Nő, A vágy villamosa, Pál utcai fiúk.

Faltay Csaba

Faltay Csaba zeneszerző, producer, hangmérnök, zenei szakértő. Olyan színpadi művek létrehozásában vett részt, mint Az ember tragédiája (2013), a Csók-Kiss (2013) vagy a Pán Péter (2007), továbbá olyan filmekhez írt zenét, mint a Szürke senkik (2016), a Swing (2014) vagy a Kontakt (2006). Több mint 60 reklámzene szerzője – olyan cégek, mint a Coca Cola, a Telenor, a Vodafone, a Kraft Foods, a McDonald’s, a Nestlé, a Procter and Gamble vagy a MasterCard használták fel a szerzeményeit. Zenei producerként többek közt a Kistehén, az Emil.Rulez és Rémember zenekarok lemezeiért, hangmérnökként a Zuboly és az Amber Smith lemezeiért felelt. Ezek mellett több tucat játék-, dokumentumfilm és TV film zenei szerkesztése és az azokban felhasznált zenék jogainak ügyintézése is a nevéhez fűződik.

Február 19 | Tetőterem | 10:00–12:45
Faltay Csaba

Hogyan írjunk reklámzenét megrendelésre? Zeneszerzés határidőre a gyakorlatban

Hegyi György

Dalszerző, újságíró, a K.Z.S. óraadó tanára, a szép emlékű Emil.RuleZ! szövegíró-basszusgitárosa. Könnyűzenei kalandozásai mellett korábban a telco-szektor több nagyvállalatánál, később a radiocafé 98.6 szerkesztőségében és más kreatív vállalatoknál dolgozott. Jelenleg a Lunatics Csoport tagjaként céges adatvagyonok kreatív-kommunikációs hasznosításával foglalkozik.

Hidasi Barnabás

Hidasi Barnabás (HLSTUDIO), többszörös platinalemezes hangmérnök, producer. Közel 25 éves szakmai múltjával, hazai és nemzetközi produkciók résztvevője. Számos Fonogram díjas lemez fűződik a nevéhez, 2014-ben az Öröm a Zene szakmai díj "Az év hangmérnöke" kategória nyertese.Zenei projektek megvalósításával, azok technikai és művészeti koordinációjával foglalkozik, melyekben a műfajok széles skálája jelenik meg. Többek között olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Palya Bea, Tankcsapda, Both Miklós, Kaszás Péter, Turbo, Zaporozsec, Kispál és a Borz, PUF.

Február 18 | Könyvtár | 14:00–15:15
Hidasi Barnabás

A zene műszaki anatómiája

iamyank

Herold János (iamyank) dalszerző, producer és az imPro School vezető oktatója. Pályafutását dobosként kezdte majd az iamyank szóló project létrehozásával a modern zeneszerzési technológiák és megoldások kutatására fókuszált. Aktív előadóként rendszeresen koncertezik, egyedül, zenekarával és tavaly szimfonikus hangszereléssel megtámogatva is. Jelenleg a klasszikus (zongora, cselló, brácsa) és modern hangszerek (moduláris szintetizátor, gitár effektek) közös halmazát keresi az Atreyu's Horse projektjében és a második iamyank nagylemezen dolgozik.

Február 18 | Stúdió | 10:30–17:30
iamyank

Nyitott Stúdió 1

Johnny K Palmer

Johnny K. Palmer a zeneipar szinte minden területén megfordult már. Előadóművészként olyan világsztárokkal állt egy színpadon, mint Jermaine Jackson vagy Kevin Max. Dalszerzőként többek között a Universal és a Warner Music is felkérte együttműködésre. Társszerzőként rendszeresen dolgozik hazai és külföldi toplistás előadókkal és zenei tehetségkutatók versenyzőivel. Szövegíróként két dala is az Euroviziós Dalfesztivál  döntőjébe jutott. Mindemellett zenei rendezőként, zenei vezetőként színházi- és filmes produkciókban is tevékenykedik. “Hiszem, hogy a jó zene olyan dolog, ami magával ragadja és megmozgatja az embereket.”

Február 18 | Tetőterem | 15:30–17:15
Johnny K Palmer

Hogyan írhatsz ütős dalszöveget – angolul?

Pejtsik Péter

Karizmatikus egyéniségű, számos zenei stílusban jártas művész, aki a klasszikus irányzatoktól a filmzenén keresztül a legkülönbözőbb könnyűzenei műfajokig szinte minden területen otthonosan mozog. Zeneszerzőként, hangszerelőként, előadóként vagy karmesterként több száz magyar és nemzetközi film, musical, színielőadás, szimfonikus pop-lemez, koncertműsor, számítógépes játék és épületvetítés zenéjének elkészítésében vett részt. Tizenhárom albumot adott ki és világszerte koncertezik az After Crying zenekarral, melynek alapítója és vezetője. Egyik erőssége a különböző stílusok hiteles ötvözése és a zenei tolmácsolás a különböző kultúrák szerint képzett előadók között.

A helyszín

A jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása – ez a Budapest Music Center fő célkitűzése. A 2013-ban megnyílt, 4000 négyzetméteres zenei központban a 300 fős koncertterem mellett helyet kapott a nívós Opus Jazz Club, a 100 ezer tételes zenei gyűjteménnyel rendelkező Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, valamint a mára közel 250 klasszikus, kortárs és jazz albummal büszkélkedő BMC Records.

BMC

Budapest Music Center
1093 Budapest, Mátyás utca 8.
Telefonszám: +36 1 216 7894
Email: info@bmc.hu

Rólunk

Hiszünk a dalszerzőkben, és hisszük, hogy a dalszerzés sikeréhez nélkülözhetetlen, hogy a közép-európai régió tehetséges szerzőit összekössük egymással és a nagyvilággal. Ezért rendezzük meg 2019. február 18-19-én második alkalommal a Dalszerző Expót, ahol az alkotóknak lehetősége nyílik inspirálódni, új ismereteket szerezni és új kapcsolatokat teremteni. A látogatók még több program közül választhatnak, külföldi és magyar dalszerzők, zenei szakemberek műhelytitkaiba pillanthatnak be – például előadások, workshopok vagy egyéni tanácsadások keretében. 2019 februárjában két napra Budapest lesz a dalszerzés fővárosa. Szerintünk ott a helyed!

A Dalszerző Expót az Artisjus szervezi.

Célunk, hogy elősegítsük a szerzők tudatosabbá válását, lehetőséget teremtsünk a szakmai továbbfejlődésre, közösséget építsünk és segítsük a szakmai műhelyek és alkotó közösségek kialakulását. Az Artisjus számára fontos, hogy a dalszerzők minél tudatosabbak és sikeresebbek legyenek, hiszen így sok zenemű és szerző érdekeit tudjuk hatékonyan képviselni.

Elérhetőség

Általános kérdések, szervezés

Sajtó, kommunikáció
Jegyvásárlás